Oorsprong

De Berner Sennen hond komt oorspronkelijk uit Zwitserland. De Berner werd gebruikt door Zwitserse boeren om te hoeden over de kuddes. Dit gebeurde vooral in de omgeving van Bern, wat de naam van deze mooie honden verklaard. Senne betekend weide in het Duits.

Karakter
Een goed getrainde Berner Sennen maakt een loyale vriend voor de hele familie. Ze zijn erg lief en zachtaardig van karakter en daar worden ze bij ons ook op gefokt.
De Berner Sennen hond past bij de eigenaar die graag buiten is, duidelijk is maar ook geduld heeft en zo nu en dan de tijd neemt voor de vacht. 

Grootte
Het gewicht van een Berner kan wisselen tussen de 35 en 60 kilo.Ze kunnen ongeveer 55 tot 70 cm hoog worden. Dit is afhankelijk van de afstamming, het geslacht en de opgroeifase.
Wij zeggen altijd dat mensen niet te veel moeten focussen op groeien in het eerste levensjaar. Ze kunnen beter wat langzamer groeien en maximaal 1kg per week dan dat de hond al veel te hard groeit. Uiteindelijk wordt hij/zij toch wel groot. 
Een hond die te zwaar en te snel groeit heeft eerder kans op gewrichtsproblemen 


Onderhoud
Als u van plan bent een Berner te nemen moet u voorbereid zijn om uw huis te delen met honden haar.
De vacht van een Berner Sennen vraagt om wat onderhoud. Dit kunt u door een trimsalon laten doen of u kunt het, met de goede producten, ook zelf doen. Maar borstel niet te vaak want dan stimuleert u de verharing!

HD en ED

Al onze ouderdieren worden getest op HD en ED.
Maar dit betekend niet dat uw hond dat niet kan krijgen. HD en ED worden voor het grootste deel beïnvloed door voeding, beweging en het tuig.
Wat kan ervoor zorgen dat uw pup een kans heeft om HD of ED te ontwikkelen?:

-          Te snel groeien

-          Voeding met te veel fosfor en calcium

-          Extra ‘bij’ voeren

-          Lange wandelingen

-          Zware wandelingen (denk aan het strand bijvoorbeeld)

-          Gladde vloeren

-          Ballen apporteren

-          Snel draaien

-          “Galop”

-          Touwtje trekken

-          “U”-tuig of hangen in een halsband

-          Veel springen/ op achterpoten staan

-          Veel traplopen

-          Te veel en verkeerde snacks

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar wij willen u graag helpen mocht het toch voorkomen dat uw hond ziek word. We denken graag met u mee en vinden het fijn om contact te houden.